Edward Snowden voor het eerst te gast in Nederland bij Big Brother Awards

Klokkenluider Edward Snowden is op dinsdag 16 december via een videoverbinding te gast op de Big Brother Awards. Het is voor het eerst dat Snowden voor een Nederlands publiek speekt. Hij is de winnaar van de Winston Award, die door Bits of Freedom wordt uitgereikt aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het bevorderen van privacy.

Bezoekers van de Big Brother Awards kunnen Snowden vragen te stellen. Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare tijd, kunnen bezoekers hun vragen vooraf opsturen naar vraagvoorsnowden@bof.nl. Kaartjes voor de Big Brother Awards zijn nog te koop via de Stadsschouwburg Amsterdam.

De Winston Award

De Winston Award is een oeuvreprijs die incidenteel wordt uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet om het grondrecht op privacy te beschermen. Bits of Freedom reikt de award uit aan Edward Snowden vanwege zijn onthullingen over de massale surveillance door geheime diensten en de rol die commerciĆ«le partijen hierin spelen. “Edward Snowden heeft eigenhandig het privacy-debat gekanteld.” zegt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. “Zijn onthullingen hebben privacy-inbreuken bij een grote groep mensen op de kaart gezet. Er is een groeiend aanbod van privacy-vriendelijke diensten en dat hebben we direct aan hem te danken.”

Over de Big Brother Awards

De Big Brother Awards zetten elk jaar de grofste privacyschenders in de schijnwerpers. Personen, bedrijven en overheden die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden door grove inbreuken op de privacy en vrijheid van burgers maken kans de Publieksprijs of Expertprijs mee naar huis te nemen. Op de speciale jubileumeditie van de awards zal de Engelse ontwerper Aral Balkan een keynotespeech geven over onafhankelijke en privacyvriendelijke technologie. Daarnaast is er live muziek, kunst en worden natuurlijk de winnaars bekend gemaakt. De awardceremonie begint om 20:30 in de Stadsschouwburg Amsterdam en zal ook te volgen zijn via een livestream op stream.bigbrotherawards.nl.