Algemeen

De Big Brother Awards zetten elk jaar de grofste privacyschenders in de schijnwerpers. Personen, bedrijven en overheden die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden door grove inbreuken op de privacy en vrijheid van burgers maken kans de Publieksprijs of Expertprijs mee naar huis te nemen. Bits of Freedom wil hiermee laten zien hoe het in het afgelopen jaar gesteld was met het recht op privacy in Nederland.

Op dinsdag 16 december2014 vond de bijzondere, tiende editie plaats van de awards – de BBAX. Hierbij hoorde een bijzondere locatie: de grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Het publiek heeft in de daaraan voorgaande weken kandidaten ingediend. De meestgenoemden vormden samen de shortlist: Minister Asscher, minister Opstelten en de Belastingdienst maakten kans op de Publieksprijs van de Big Brother Awards 2014. Vervolgens kon het grote publiek stemmen op hun favoriete kandidaat. De winnaars waren uiteindelijk Ivo Opstelten (Publieksprijs) en de Nederlandse Scholen (Expertprijs).

Programma

Voor de jubileumeditie van de Big Brother Awards stelden we een bijzonder programma samen. Zo blikten we terug op bijna 15 jaar Big Brother Awards. Welke lessen kunnen we leren van de negen voorgaande edities? En ook: wat kunnen we het komende decennium doen om onze privacy te versterken? Een avond met interessante sprekers, live muziek, kunst en nog veel meer.

Eerdere edities

Ben je benieuwd wie er in voorgaande jaren de Nederlandse Big Brother Awards hebben gewonnen? Je kunt de juryrapporten, foto-impressies en mediaverslagen nog eens bekijken op de websites van de Big Brothers Awards, te vinden op de archiefpagina.

Internationaal

De eerste Big Brother Awards werden al in 1998 georganiseerd door Privacy International in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien wordt dit evenement in vele landen, wereldwijd georganiseerd.

De naam

De award ontleent zijn naam aan de totalitaire, alziende leider ‘Big Brother’ uit het boek 1984 van George Orwell.

Organisatie door Bits of Freedom

De organisatie van de Nederlandse versie van de Big Brother Awards is in handen van Bits of Freedom. Bits of Freedom is een onafhankelijke burgerrechtenbeweging die opkomt voor jouw vrijheid en privacy op internet. Deze grondrechten zijn onmisbaar voor je individuele ontwikkeling, maar ook voor innovatie en voor een gezonde rechtsstaat. Die internetvrijheid is niet vanzelfsprekend. Je gegevens worden opgeslagen en geanalyseerd. Je internetverkeer wordt afgeknepen en geblokkeerd. Bits of Freedom zorgt ervoor dat jouw internet jouw zaak blijft. Dat is waarom Bits of Freedom hard nodig is. Meer informatie over Bits of Freedom vind je via hun website, www.bof.nl.

Help mee

Net als de voorgaande negen prachtige edities, hebben we deze ook weer neergezet dankzij de hulp van steengoede vrijwilligers. We willen ze daarvoor heel erg bedanken!

Mede mogelijk gemaakt door

De Big Brother Awards 2014 Nederland werden mede mogelijk gemaakt door de inzet van talloze vrijwilligers, op de avond zelf en ervoor. Daarvoor willen we ze hartelijk bedanken! Daarnaast is deze editie georganiseerd met financiële steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten, waarvoor ook onze hartelijke dank!